Hva er forskjellen på nominell og effektiv rente ?

Effektiv og nominell rente1

Hva er nominell rente?

Nominell rente på lånet, er kun renten og dermed er ikke andre kostnader ved lånet medregnet som etableringsgebyr, termingebyr og lignende.

Det er lett å se seg blind på den nominelle renten når du sammenligner lån, fordi det ofte er denne renten banker og andre långivere markedsfører. Vi råder deg til å også hente inn informasjon om den effektive renten, siden den viser den totale kostnaden av lånet.

Hva er effektiv rente?

Effektiv rente er den totale prisen du betaler for lånet. Det er med andre ord den nominelle renten, i tillegg til etableringsgebyr, termingebyrer og andre kostnader forbundet med lånet. Det er disse kostnadene som gjør at den effektive renten alltid er høyere enn den nominelle.

Den enkleste måten å få en god oversikt over hva et lån kommer til å koste deg, er med andre ord å se på den effektive renten.

Undersøkelser viser at mange ikke vet hva forskjellen mellom nominell og effektiv rente er. Med denne artikkelen ønsker vi å forklare dette, slik at du lettere kan velge det beste lånet for deg.

You may also like...