Verdensøkonomien styrer mot resesjon – disse landene skal sørge for solid økonomisk vekst

Resesjon

I en verden på vei mot resesjon, letes det etter land som kan levere solid økonomisk vekst. Vietnam og India har forberedt seg lenge på å bli et alternativ til Kina for internasjonale storselskaper.

Verdensbanken, Det internasjonale pengefondet (IMF) og det Asiatiske utviklingsbanken (ADB) har kuttet vekstprognosene land og økonomier de dekker i september for 2022 og 2023. Kina, som under finanskrisen i 2008-09, sørget for solid vekst, vil få den svakeste veksten på 30 år.

Vekstvinnere

Asia-regionen samlet vil sannsynligvis unngå resesjon og få en vekst på 3,2 prosent i 2022, ifølge Verdensbankens oppdaterte Asia-rapport. Så sent som i april, etter at Russlands krigføring av Ukraina hadde startet, mente Verdensbanken det ville bli en vekst på fem prosent.

Kina skuffer stort. Nedstengningen av storbyer som følge av nullsmittestrategien Kina fører for å holde koronaviruset på avstand, gjør at Verdensbanken har kuttet vekstprognosene for Kina til kun 2,8 prosent i 2022. I 2023 vil veksten øke til 4,5 prosent.

Vietnam, India og Indonesia vil innta rollen som Kina i flere tiår har hatt som vekstmotor. Den vietnamesiske økonomiske veksten ventes å havne på 7,2 prosent i 2022. I april-rapporten mente Verdensbanken at landet ville få en vekst på 5,3 prosent.

– Den viktigste kilden til økonomisk vekst i regionen kommer av at koronarestriksjonene, som landene tidligere var tvunget til å føre, er fjernet, sier sjeføkonom med ansvar for Asia-regionen, Aaditya Mattoo i en kommentar.

Verdensbanken har oppjustert vekstprognosene for Filippinene, Malaysia og Thailand. Thailand var først ute i Asia med å fjerne koronarestriksjoner og åpnet grensene tidligere i år. Det ventes at fem millioner turister skal ta turen til landet i siste kvartal.

Flytter produksjon fra Kina

Vietnam har lenge posisjonert seg som et alternativ til Kina. Sørkoreanske selskaper, som Samsung og LG, startet for over ti år siden jobben med å flytte arbeidsintensiv produksjon vekk fra Kina og til store fabrikker i Vietnam.

– Vietnam er et eksempel på kommunisme som fungerer. Samtidig som de geopolitiske spenningene med Kina øker, justerer vestlige selskaper risikoen ved å ta i bruk en «Kina pluss en»-strategi. Ofte er den «ene» Vietnam. Ved å investere tungt i infrastrukturen som kreves av en industristormakt, vil Vietnam få den høyeste veksten i verden, skriver styreformann Ruchir Sharma hos Rockefeller International i Financial Times.

India forsøker å følge samme strategi. Apple, som tidligere har produsert nesten alt av smarttelefoner, nettbrett og annen elektronikk i Kina, startet tidligere denne uken produksjon av den siste Iphone-modellen ved en fabrikk ved Chennai i India.

Ifølge en rapport fra finansinstitusjonen JPMorgan planlegger Apple å produsere en fjerdedel av alle smarttelefoner i India i 2025. En femtedel av alle nettbrett og smartklokker skal produseres i Vietnam. Samsung har ferdigstilt verdens største smarttelefonfabrikk i India.

Les hele artikkelen på Dn.no

You may also like...