Hva betyr resesjon – og hva betyr det for deg ?

Resesjon hoyere rente inflasjon

Nedgangstider er notorisk vanskelig å forutsi. Det eneste vi vet med sikkerhet er at man lurer et sted i fremtiden. Det kan være år unna, men det er smart å anta at det kan falle ned når som helst. Inkludert akkurat nå. Faktisk kan det skje noe mens jeg skriver dette. Det finner vi faktisk ikke ut før det har pågått en stund.

Hvem bestemmer når en lavkonjunktur inntreffer? National Bureau of Economic Research – en privat, amerikansk ideell organisasjon som består av prestisjetunge økonomer som knuser enorme mengder data hele året – er den ubestridte autoriteten i denne saken. De definerer en resesjon som «en betydelig nedgang i økonomisk aktivitet som er spredt over økonomien og som varer mer enn noen få måneder.»

Den siste resesjonen, som skjedde i løpet av de tidligste månedene av pandemien, var over før den ble kunngjort, noe som gjorde den til den korteste som er registrert. Før det var det den store lavkonjunkturen – en virkelig doozy som kostet millioner av jobber (inkludert min egen på den tiden) – og ble fulgt av en enestående løp av økonomisk vekst som varte i mer enn et tiår.

Uansett, du lurer sikkert på hvor bekymret du bør være for den neste resesjonen, som ser ganske nært forestående ut ifølge Twitter, faren min og mange panikkoverskrifter om aksjemarkedet. Jeg kan ikke fortelle deg svaret på det (og alle som gjør det lyver), men jeg kan fortelle deg hvordan du skal slå ned lukene. Selvfølgelig vil du ikke kunne forhindre nedfallet helt; hvis de siste årene har lært oss noe, er det at visse katastrofer bare ikke kan planlegges. Men den gode nyheten er at å forberede seg på en lavkonjunktur er i utgangspunktet det samme som å ha orden på økonomien, mer generelt. Og det er aldri et dårlig tidspunkt å gjøre det på.

Få oversikt over dine økonomiske svakheter

Dette er et godt øyeblikk for å zoome ut. «Jeg liker å tenke på denne rare, usikre perioden som en mulighet til å være proaktiv,» sier Farnoosh Torabi, en storredaktør i CNET Money. «Vi kan fortsatt gjøre grep nå uten det virkelige presset som følger med en resesjon som arbeidsledighet eller tap av inntekt.»

Se for deg det verste tilfellet og hvordan du ville komme deg gjennom det. «Hvis du mistet jobben i år, hvordan ville du holdt ut?» spør Torabi. «Føler du deg trygg på at du kan forsørge deg selv eller husstanden din i minst seks måneder?»

Hvis du ikke gjør det (sammen med de fleste amerikanere), så gjør noe beredskapsplanlegging. Hvor kan du henvende deg for å få hjelp? Kunne du flyttet sammen med foreldrene dine eller et søsken hvis du måtte? Hva annet ville du vært forberedt på å gjøre? Hvis du måtte klare deg på et minimum, hvordan ville det sett ut? Økonomilærer Tiffany Aliche kaller dette sitt «nudelbudsjett», og har noen nyttige tips for å leve på det her. Forhåpentligvis vil du aldri være i denne situasjonen, men det er smart å ha en plan slik at du ikke reagerer blindt (og potensielt tar dårlige beslutninger) hvis dritt rammer fanen.

Bli kvitt dyr gjeld.

Dette er lettere sagt enn gjort, men hvis det noen gang var en tid for å takle din langvarige kredittkortgjeld, ville det vært nå. Høye renter på forbruksgjeld (som også inkluderer medisinsk gjeld, irriterende nok) gjør at den vokser utrolig raskt, og det er i ferd med å bli verre. Rentene er i ferd med å bli enda høyere fordi Norges Bank øker dem. Selv om det ikke umiddelbart vil påvirke kredittkortet ditt, vil det til slutt ha en effekt.

Å prøve å betale ned høyrente gjeld kan føles som om du dumper vann i en spann med et stort hull i bunnen. For å stoppe den frustrerende syklusen, kan du prøve å ta opp et lån med lavere rente for å betale ned gjelden din med høyere rente (hvis du kan kvalifisere deg), eller rulle over noe av det til et nullrente kredittkort som du kan betale ned raskt. Du kan lese mer om den prosessen her.

Ikke at du trenger flere grunner til å betale ned kredittkortgjelden din, men her er en annen likevel: Under økonomiske nedgangstider senker kredittkortselskaper noen ganger kredittkortgrensen uten forvarsel. (Ja, de har lov til å gjøre dette.) Dette kan skade kredittpoengsummen din hvis du har en balanse. Så gjør det til en prioritet å få den gjelden av tallerkenen din.

(Merk at andre typer gjeld – som studielån eller boliglån – vanligvis har mye lavere renter og ikke er noe du bør stresse med så lenge du betaler regningene dine når de forfaller.)

Sørg for at du har noen kontanter tilgjengelig.

Hva, du har ikke minst seks måneders levekostnader stående i kontanter? Velkommen til klubben. Men dette ville være et godt tidspunkt å skrape sammen et nødfond – og bli kreativ hvis du trenger det. «Vurder å få inn en ekstra inntektsstrøm, selv om det bare er midlertidig,» sier Torabi. «Er det ting i hjemmet ditt du har tenkt å selge? Det er en rask måte å skaffe penger på og legge til sparebeholdningen din i «verstfallsscenarioet».

Jeg personlig sparte opp nødfondet mitt ved å bruke en spareapp (Siffer er min favoritt, men det er mange andre gode). Automatisering av prosessen er en god måte å gjøre det mindre smertefullt, og holde pengene på en konto hvor du ikke vil bli fristet til å dykke ned i dem.

Uansett hva du gjør, ikke likvider investeringsporteføljen din.

«Når økonomien begynner å se skjelven ut, får jeg alltid telefoner fra visse kunder som er bekymret for investeringene deres,» sier Pari Hashemi Magura, en sertifisert finansiell rådgiver og senior visepresident i Wells Fargo Advisors. Det er normalt å flippe ut når verdien av 401(k) er i toalettet, men i de fleste tilfeller bør du faktisk ikke gjøre noe med det. «Folk handler på følelser, og resonnementet deres går ut av vinduet når markedet faller 20 prosent,» sier Magura. «En del av jobben min er å forhindre at folk skader seg selv og selger på det tidspunktet.»

Husk i stedet at investering er et langt spill. «Du kan oppleve et kortsiktig tap, men hvis du bare holder på, viser historien oss at markedet vil komme seg over tid,» sier Genkin. «Du trenger ikke å være et geni for å gjøre det bra i markedet. Du må bare ha disiplin.»

Og til slutt, husk at nedgangstider er en normal – om enn smertefull og noen ganger ødeleggende – del av vår økonomiske syklus. Når Norges Bank har økt rentene, har det nesten alltid presset oss inn i en resesjon. De må bremse ting fordi de prøver å oppveie inflasjonen. Så hvis ting begynner å se skummelt ut, bare husk at vi har vært her før og, dessverre, sannsynligvis kommer til å bli det igjen. Jeg vet at det føles rart å sitte og gjøre ingenting når folk får panikk, men når det kommer til langsiktige investeringer, er det riktig trekk.

Til syvende og sist vil de fleste av oss bare prøve å komme oss gjennom så godt vi kan. De grunnleggende prinsippene for økonomisk helse – unngå høyrente gjeld, ha noen kontantbesparelser og la dine langsiktige investeringer være i fred – kanskje ikke beskytte deg mot alt, men de vil hjelpe.

You may also like...